Informatii utile curatenie

Cristalizare marmura, slefuit, slefuire marmura

Marmura este in general tratata prin sistemul plumbuirii care consta in slefuirea suprafetei, adaugand in ultimele faze ale slefuirii oxalat de plumb pentru a spori luciul rezultatului final. Stratul de plumb al suprafetelor uzate este problematic.

Alternativa o reprezinta cristalizarea, o operatiune chimico-fizica destul de simplu de efectuat care permite obtinerea urmatoarelor rezultate:

Cristalizarea reprezinta o transformare moleculara a aspectului superficial al pardoselii.

Ceea ce nu se poate pretinde de la aceasta metoda este eliminarea zgarieturilor si inciziilor, mai putin a celor usoare, superficiale.

Pe langa marmura se mai pot trata asadar pardoseli din travertin, paladin, granit.

Pentru a verifica daca suprafata se poate cristaliza se poate varsa o picatura de solutie acida, pentru a se vedea daca are loc o efervescenta sau o dezagregare a calcarului.

Cu scopul de a desfasura aceasta procedura in conditii optime, este absolut necesar ca pardoseala sa fie complet uscata, curata si fara reziduuri de ceara.

Daca stratul superficial al marmurei, expus la uzura, prezinta un aspect poros, numit ”piele moarta” , care are un continut scazut de calcar, sau prezinta incizii profunde, este necesara o slefuire a pardoselii cu discuri diamantate montate pe monoperie.